ХАЕ Настан во соработка со Тактус – здружение за развој на културно уметнички вредности (19.05.2019)

На 19 мај со почеток во 12.30 часот, здружението ХАЕ Македонија во соработка со Тактус – здружение за развој на културно уметнички вредности, организираше настан на кој во присуство на најмалите и најискренитепосетители беше прикажана премиерно куклена претстава за „Реткото момче и зборливото балонче“ при што на сликовит и забавен начин им се доближуваат чувствата коишто ги имаат децата со ретката состојба и битките, но и начинот на кој излегуваат на крај со својата ситуација. Претставата беше направена врз основа на приказна која ја напиша Наташа Анќелеска, мајка на дете заболено од ХАЕ. По завржувањето на претставата на присутните гости им беа доделени балинчиња и боенка со приказната и неколку песнички коишто ги напиша и илустрираше Виолета Христовска од приватното училиште за странски јазици ЛИОН од Скопје.

Со цел подигнување на свесноста за ХАЕ во регионот здружението ХАЕ Македонија организираше изработка на албум во кое учество зедоа повеќе држави од Југоисточна Европа. Насловот на албумот „ Во секое лошо има нешто добро (Every cloud has a silver lining)“ на симболичен начин прикажува дека да се има дијагноза не е најстрашното што можело да се случи и дека и покрај предизвиците, сите во оваа битка сме се соочиле и со позитивни страни на нашите приказни, запознавање на силни и единствени луѓе, среќавајќи и други борци кои ни биле инспирација, продолжувајќи ја битката за некој друг… https://issuu.com/njovanovska/docs/see_hae_family?fbclid=IwAR3wq3i0lJL6s2E0ShXWam8Wvf8FFJ0uqGHIH80Nso9Qku-g5BFlbz6gxrk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *